Jersey stoff - hva er det egentlig? Og hva er dets opprinnelse? I dette innlegget forklarer vi hva det populære tekstilet er laget av og hva man kan sy med dette stoffet. Vi berører også hvordan man best syr med jersey stoff og hvordan du bør behandle denne typen metervare.

Jersey - hvor kommer navnet fra? 

Stoffet blir kalt Jersey fordi det først ble produsert på Channel Island of Jersey i middelalderen. I det tjuende århundre ble tekstilet først og fremst brukt til undertøy. Coco Chanel var den første som begynte å bruke jersey for å produsere moteklær for kvinner i 1916, og det gjorde hun først og fremst fordi det var et billig tekstil, men hun fortsatte å bruke det selv når hun hadde blitt en stor motedesigner på grunn av dets spesielle egenskaper og måten det tillot henne å skape behagelige og lett anvendelige klær. "Jeg lager moteklær kvinner kan leve i, puste i, føle seg komfortable i og se yngre ut i," sa Chanel.

coco chanel - jersey stoff

(Bilde av Gabrielle «Coco» Bonheur Chanel fra wikipedia)

Hva kan jersey brukes til?

Jersey anses for å være et utmerket stoff for å drapere plagg som kjoler og dametopper, men kan også brukes til å sy genser, t-skjorte, tights, pannebånd, bukse, babyklær (body/luer/bukse/genser, smekke m.m), luer, buff, undertøy m.m..

Når passer det å bruke klær laget av jersey?

Tekstilet blir bare mer og mer populært og dets anvendelighet er nesten utømmelig, men for å nevne noe kan klær sydd av dette stoffet brukes til alle disse anledningene: 

1. På fritiden
2. På arbeid
3. På ferie 

Kle deg elegant eller uformelt uten å gå på kompromiss med komforten eller de høyteknologiske fordelene dette tekstilet har. Jersey kan produseres ved hjelp av garn av varierende tykkelse for å få forskjellige vekter og egenskaper, noe som gjør det egnet for svært mange forskjellige bruksområder.

 

retrostoff vintage in my heart

 

Hvilke materialer brukes til å produsere jersey?

Jersey er et strikket stoff som hovedsakelig brukes til fremstilling av klær. Det ble opprinnelig laget av ull, men blir nå ofte laget av bomull, eller syntetiske fibre.

Jersey kan fremstilles og strikkes av:

1. bomull: et dekkende, mykt og elastisk stoff. Mye brukt til T-skjorter, pyjamas, genser, kjoler og sengetøy. Nedenfor ser du bildet av pointoille jersey. Det er laget av 100% bomull, men er allikvel en type jersey-stoff da det er strikket og dermed gir stretch. Andre jersey stoffer er ofte laget av 95% bomull og 5% elastan/lycra. 

2. ull: brukes til cardigans, vinterklær, genser og babyklær. Tekstilet har de samme egenskapene som bomulls-jersey, men passer bedre til kaldere klima (ull i seg selv er varmeregulerende og pustende så kan det også brukes i varmere klima). 100% merinoull er f.eks. i jersey kvalitet da det er strikket. 

3. viskose (rayon): Brukes hovedsakelig til damekjoler.

4. polyester og polyamid: ofte i fine farger og veldig elastisk, spesielt hvis en viss mengde elastan brukes.

 

100% bomull i jersey kvalitet

 

(Bilde av Pointoille jersey fra Designstoff)

Hva er forskjell på bomullsstoff og jersey?

Mens bomull er en type fiber (naturlig cellulosefiber), er jersey en strikketeknikk. Jersey er enten produsert som single jersey eller double jersey. Jersey er altså ikke et vevd stoff (slik som faste stoffer av bomull og tweed m.m.). Jersey-stoff blir maskinstrikket: nåler, kroker eller strikkemaskiner fletter sammen ett enkelt garn for å danne løkker ved siden av hverandre, i en enkelt rad. Så kan jersey-stoff bestå av 100% bomull? Ja, det kan være laget av 100% bomull, eller av en bomull / polyester blanding - det er det som gjør det strikkede stoffet så unikt (ref. til pointoille ovenfor). T-skjorten i skapet ditt består eksempelsvis av 100% bomull.

 

Ulike typer jersey

Ulike prosesser gir mange forskjellige typer jersey-stoff som gir ulik anvendelighet:

Singel Jersey (Tricot)

Klassisk single jersey stoff har to ulike sider - en rettside og en bakside. Den strikkes med ett sett nåler. Den produseres ofte med et par prosent elastan for økt elastisitet. Single Jersey er et bi-elastisk stoff. Dette betyr at den har en fireveis strekning (på langs og på tvers).

Dobbelt Jersey (punto di milano f.eks.)

Dobbelt jerseystoff strikkes med to sett nåler. Et vendbart stoff, det kan være enten dobbeltsidig eller dobbelomvendt. Ponte di Roma og Punto di milano-jersey er mer stabile enn singel Jersey, men strekker seg bare i én retning (på tvers). Takket være de to lagene, draperer dobbelt-jersey bedre enn single jersey og har et mer konstruert utseende. Den brukes til blazere, klassiske bukser, skjørt og dresser.

Interlock jersey

Interlock jersey stoff er et dobbelt strikket stoff med strikkesøm på begge sider. Stingene er normalt veldig stramme og garnet fint, noe som gir dette stoffet et spesielt kompakt utseende. Interlock er sterkere enn single jersey, og jarekanten krøller seg ikke - så det er veldig lett å sy med. Tekstilet er spesielt populært for babyklær. 

Jacquard Jersey

Jacquard jersey er et annet stoff som er dobbelt strikket. Spesielle masker brukes til å lage Jacquard-mønstre (mønstre, relieff osv.) som strikkes i stoffet. Jacquard jersey har mindre stretch enn andre typer jersey, men har en fantastisk drapering, samt detaljer. 

Stretch jersey

Dette navnet er gitt til jersey-stoffer laget av bomull eller annet fibergarn som det er lagt til en liten prosentandel elastan. Dette stoffet har mer stretch og er derfor spesielt egnet for sportsklær.

 

Hvordan sy med jersey

Det kan føles skremmende å jobbe med jersey, men det er faktisk veldig lett og raskt å sy med, det er også lett å vaske og montere. Hvis du nettopp har begynt å sy med jersey-stoffer, kan du gjøre det enklere for deg selv ved å velge en jersey med god stretch. Sannsynligheten for at plagget passer er også større med jersey, enn med vevde stoffer. Enten begynner man å sy med vevde stoffer og går så over til jersey eller vise versa. Det er alltid en liten omstilling da alle typer stoff har ulike kvaliteter og egenskaper, men det er virkelig verdt å prøve å sy med jersey da tekstilene kan brukes til så mangt og det er utrolig komfortabelt å ha på seg. Prøv å sy med interlock f.eks. - det er en drøm å sy med! 

 

(Bilde av stripete jersey fra Joseli Design)

Beregning av stretch

Noen symønstre krever et stoff med en viss stretch. Det er ikke alltid dette er spesifisert på stoffet/i butikk, men det er veldig enkelt å beregne deg selv:
Først må du holde 10 cm stoff mellom tommelen og strekke i det. Ikke dra så langt stoffet tillater, men prøv å replisere mengden stretch som en tilpasset T-skjorte kan ha når du bruker den. Mål stoffets strukne lengde mellom tommelen for å beregne stretch-prosenten. Du må nå finne den prosentvise økningen mellom de originale 10 cm og mengden stoffet strakk seg til. For eksempel, hvis 10cm stoff blir strukket til 12cm, er det en økning på 20% - stoffet ditt har da 20% stretch. Hvis den strekkes til 15 cm, har stoffet 50% stretch. Noen stretch-stoffer har både horisontal og vertikal stretch, så du kan bruke denne metoden til å beregne stretch i begge retninger.

Noen uavhengige (indie) symønstre vil ofte gi en prosentandel av stretch som er anbefalt, i stedet for at du må ta en stretch-test. Hvis det for eksempel står skrevet 'krever stoff med 50% stretch', må du kunne strekke en 10 cm bit av stoff til 15 cm, da 5 cm representerer 50% av den opprinnelige 10 cm.

  

Kan jeg sy med elastiske stoffer på symaskin?

En vanlig misforståelse om hvordan du syr med elastiske stoffer er at du trenger en overlock maskin. Overlockere og Cover-stich maskiner er fantastiske til å sy elastiske stoffer med, men er de alltid nødvendige? Nei. Selv om en Overlocker kan gjøre det raskere å sy med elastiske stoffer, er det et kostbart tillegg til symaskinen din. Den er heller ikke viktig for å sy med stretch tekstiler. Sikk-sakk søm på en vanlig symaskin kan helt fint brukes som et alternativ til en Overlocker.

 

sy  jersey  med symaskin

(Bilde av symaskin er fra Designstoff. Det kan ikke kopieres eller brukes)

Egnede maskinsømmer er:

  1. sikksakk - smal og kort. Mange bruker en stinglengde på 3 mm og en stingbredde på 5 mm, men eksperimenterer for å finne de sømmene som passer best for deg.
  2. trippel sikksakk
  3. stretch rett søm
  4. falsk overlock-søm

 

For å stoppe stoffet fra å rykke ut, reduserer du trykkfotens trykk og unngår å dra i stoffet mens du syr.

  • Tvillingnålsøm: denne sømmen krever en egen nål - tvillingnål. Høyre side av stoffet har 2 parallelle sømrader. På baksiden av stoffet har undertråden et sikksakkmønster

 

Sy med jersey på overlock maskin

Det er en rekke fordeler med å bruke en overlocker til å sy stretch- og jersey-stoffer.

For det første er de superraske. Du kan sy sømmer på halve tiden det tar å sy en på en symaskin. For det andre kontrollerer maskinen stoffet bedre. Du justerer ganske enkelt differensialmatingen, og du trenger ikke å bekymre deg for at stoffet strekker seg ut av form mens du syr. Du kan også bruke kniven som kutter vekk overflødig stoff, mens du syr. Dette gir også en super profesjonell finish. Innsiden av plaggene dine vil se like bra ut som klærne på forsiden. Alle fordelene ovenfor er også tilfelle for vevde stoffer. Så syr du mye/ofte og du ønsker at det skal gå fort, eller du ønsker profesjonelle sømmer inni plagget, er en overlocker maskinen for deg.  

Coverstich maskin

Med en Coverstich maskin kan man i tillegg bl.a. sy opp kanten nederst på kjoler, skjørt, bukser og ermer. Med en covestich maskin kan man bruke en, to eller hele tre nåler for å få det uttrykket man ønsker på plagget. 

 

Utstyr du trenger får å sy med jersey

Nåler

Spesielle nåler må brukes for å sy med jersey. Dette kan være Jersey eller Stretch nåler, som har en stump, avrundet spiss for å unngå å skade stoffet. En stretch-søm er best for å beholde elastisiteten og strech av jersey-stoffet. Synåler bør byttes med jevne mellomrom - dette er veldig viktig. For å få gode resultater på dine syprosjekter og fine sømmer trenger du skarpe nåler. 

stretch og jersey synåler

Skreddersaks

Skarp saks er viktig når du klipper i jersey - en stump saks vil 'trekke' stoffet mens du klipper det, noe som resulterer i strukne kanter før du begynner å sy. Slip saksen din, eller bytt den ut med en kvalitetssaks

Saks fra Prym

Rullekniv - et fantastisk tilleggs redskap til saksen din

Alternativt til saksen din, kan du i mange tilfeller bruke en rullekniv. Da får du perfekte kanter hvor det er vanskelig å komme til med saksen. Bruker du rullekniv må du også skaffe deg en skjærematte for ikke å ødelegge bordet ditt.

Ta mønsteret ditt og legg det på stoffet. For å holde stoffet på plass, fest det med nåler eller clips og klipp ut mønstrene med saks ELLER bruk papirvekter og en rullekniv. Bytt ut bladet til rullekniven med jevne mellomrom for fortsatt å kunne kutte fine og rene kanter. 

Jarekanter - kanten på stoffet skal alltid klippes vekk/ikke brukes til søm.

 

rullkniv for å kutte tekstil

 

Knappenåler

Knappenåler brukes til å legge en bakside og et forstykke mot hverandre på retten for så å sette på knappenåler i kantene før søm på maskin. Noen bruker også clips. Når man riktignok har sydd noen år, begynner man ofte å holde stoffet sammen med fingrene rett foran trykkfoten, men man slipper ikke unna nålene. Alle må bruke knappenåler innimellom. Bruk nåler spesielt når du skal sette på ermeribb til ermene osv. slik at sømmene matches. Avbildet er magnetisk nålepute (en eske) med nåler som er superpraktisk - da nålene holder seg godt på plass. 

 

Knappenåler på magnetskive som holder nålene på plass

Tips for å sy med elastiske stoffer

  1. Vask alltid det elastiske stoffet - la det tørke flatt i minst en dag, slik at det holder formen. Det vil krympe litt i vask, så du burde vaske det før du syr med det for å sikre rett størrelse på plagget du skal sy.
  2. Forsikre deg om at du har riktig stoff til prosjektet, eller mønsteret du skal bruke
  3. Klipper du stoffet nøyaktig, vil plagget mest sannsynlig ikke bli dratt i når det sys. Klipp på en flat overflate og sørg for at stoffet ikke henger ned fra et bord når du skjærer, da dette vil føre til at stoffet strekker seg.
  4. Velg riktig nål - les ovenfor om nåler du bør bruke
  5. Velg riktig tråd - spesielle tråder er vanligvis ikke påkrevd, og en vanlig polyestertråd fungerer bra siden den har litt stretch. Hold deg langt borte fra bomullstråd, da den kan ryke når plagget blir dratt i.
  6. Bruk sting som holder stoffets stretch - stingene må strekkes med stoffet, slik at de ikke ryker. Hvis du må sy med en rett søm, så hold materialet stramt, men dra ikke i det.
  7. Overlock-maskin gir en fin finish på jersey og tillater mye stretch i sømmen. Du kan plassere en stabilisator på stoffet og sy over den for å stabilisere og overlocke på samme tid. Du kan bruke samme stoff du allerede syr med, eller bruke et produkt som hjelper med stabiliseringen
  8. Stryk jerseystoffet på vrangen for å unngå skinnende merker fra strykejernet. Siden jersey inneholder elastiske fibre, vil det lett få merker hvis strykejernet ditt er for varmt. Det er best å teste på litt av stoffet først for å finne den ideelle varmeinnstillingen på strykejernet ditt.symaskinsinnstillinger til jersey stoff
  9. Maskinen vil lede stoffet mens du syr, men hvis fottrykket er for høyt, vil foten derimot trekke i stoffet mens du syr, noe som resulterer i de fryktede bølgede sømmene. Du kan derfor prøve å redusere trykket på foten hvis stoffet strekker seg når du syr i det. Øk eventuelt også stinglengden.
  10. Sy sakte - hvis du har en hastighetskontroll på symaskinen, velg den tregeste innstillingen, og hvis du ikke har hastighetskontroll, trykk veldig lett på fotpedalen.
  11. En overtransportør gjør også sømmen lettere å sy når du syr med jersey/stretch-stoffer.
  12. Sy alltid en prøve, eller i det minste bruk stoffrester for å øve på sømmen før du begynner å sy det endelige plagget.

 

 

SYING AV KNAPPEHULL I JERSEY
Hvis du planlegger å sy knapphull i et stretch-stoff, anbefaler vi at du syr i den retningen det er minst stretch i. Dette kan være vanskelig med et 4-veis stretch stoff, men test alle sider på stoffet før du setter i knappene. Stabiliser stoffet på baksiden først med en ekstra bit med stoff. Dette gir deg fine og stabile knapphull.

 

sytråd og knapper og bånd

 

 

Stabiliser halsen og / eller ermhullene

Det neste avgjørende skrittet med stretch- eller jersey-plagg er å stabilisere halsen og ev. også ermhull. Det er en rekke stabiliseringsprodukter du kan bruke til å gjøre dette. Du kan også bruke en ekstra stoffbit som stabilisering - man har alltid litt ekstra stoff igjen man kan bruke til dette. 

 

  

 

Sy med strikk

Hvis du bruker en overlocker, kan du mate/strekke strikken gjennom foten for å sy den på plass. Hvis du bruker symaskin, bruk en sikksakk-søm. I begge tilfeller strekker du litt strikken mens du syr den.

 

Vasking av Jersey

Krymper jersey?

Jersey er et lett tekstil å vedlikeholde. Mens jersey har en tendens til å krympe, kan krymping unngås ved å vaske det i kaldt vann, vaske det for hånd, eller lufttørke det. Les alltid om stoffet før du kjøper det hvor mye det ev. vil krympe i vask. 

Kan jersey tørkes i tørketrommel? 

Det er best å ikke bruke tørketrommel, da dette kan få stoffet til å krympe. Derfor står det på de fleste jersey stoffene at de ikke bør tørketrommles. Hvis mulig, strekk plagget forsiktig i riktig form og tørk det flatt etter vask i stedet.

Vasking av jersey